Maancyclus en Nieuwe Maan van 22 mei

De maancyclus is altijd een goede hulp voor het plannen van projecten. Van oudsher gebruikten boeren hem voor het bepalen van de beste tijden voor aanplant, opkweek, oogsten, snoeien en meer. Wij kunnen hem ook nog steeds gebruiken bij onze ‘moderne tijds’-projecten.

Een cyclus duurt ongeveer 29 dagen en daarbinnen zijn vier markante posities: Nieuwe Maan, Eerste Kwartier, Volle Maan en Laatste Kwartier.

Nieuwe Maan is een goed moment om met een nieuw project te beginnen. Je gooit als het ware de zaden uit. Je verzorgt dit begin, je ‘geeft de zaden water’ en als het goed is zie je dat iets zich aan het ontwikkelen is. Na een week, met Eerste Kwartier, kun je deze eerste resultaten bekijken en als het nodig is in de goede richting bijsturen, bijvoorbeeld als iets niet helemaal goed werkt.
Twee weken na Nieuwe Maan is het Volle Maan, en dan is het ‘oogsttijd’. Dan kun je het resultaat zien van je initiatief, dan is het project tot volheid gekomen. Je kunt oogsten, je kunt nu gebruiken wat je hebt opgekweekt.

Daarna ga je evalueren. Je bekijkt hoe het is gegaan, en hoe je nu verder gaat. Laatste kwartier is een goed moment om uit te rusten en je te gaan voorbereiden op de volgende cyclus, zodat je klaar bent om met de komende Nieuwe Maan vol goede moed en met de goede zaden, doelstellingen en materiaal te gaan beginnen.

Ik pas deze kennis al jaren toe in mijn planning en ik vind dat het werkt. Ik begin tijdens Laatste Kwartier niet met nieuwe projecten. Ik heb te vaak gezien dat ze dan niet werken. De mensen zijn er dan niet aan toe.

Bij pianoleerlingen kom ik tijdens Laatste Kwartier niet met nieuwe stof aanzetten, tenminste niet met de bedoeling het helemaal uit te leggen. Ik heb gemerkt dat je anders een week later weer helemaal overnieuw kunt beginnen. Dus Laatste kwartier is meer een tijd om te herhalen en bijvoorbeeld te vragen hoe de leerling nu verder wil.
Ook merk ik dat de mensen om me heen vaak na een Nieuwe Maan helemaal zijn vergeten wat ze in de dagen daarvoor nog hebben gedaan, terwijl ze dat doorgaans best nog weten van een paar dagen geleden.
Een nieuwe maan is een nieuw begin. Deze maand van 22 mei begint in het teken Tweelingen, dus hij zal veel te maken hebben met communicatie en met de manier hoe we met elkaar verbonden zijn. De lockdown gaat weer een stukje verder open, en de sterren helpen ons contact met elkaar te hebben en toch afstand te houden.

Delen op social media

Vergelijkbare berichten